EL SANATLARI
XEMIL(ÇENGEL)
Xeml(Ğeml) Türkçe'de 'süs' anlamına gelmektedir.Tepsi büyüklüğündeki yuvarlak kısmına nazar boncukları, renkli boncuklar, düğmeler ve kespık denilen salyangoz kabukları tutturulur ayrıca kenarlarına gerçek saçtan püsküller yapılır.Bu kısmı bir metre civarındaki aynı şekilde püsküllü kuyruk kısmı tamamlar.Köyde hemen her evin oturma odasında asılı olan xemıl (ğemıl) ın evi nazara karşı koruduğuna inanılır.Ayrıca ev süsü işlevi de görür.
DOKUMA VE ÖRGÜCÜLÜK
Köyde halı ve kilim dokumacığı ile çorap örücülüğü başta olmak her türlü örgü sanatı oldukça yaygındır. Desenler ve motifler diktörtgen veye eşkenar diktörgen şeklindedir.
Özellikle önemli günlerde (Hızır orucunun son günü gibi) ya da önem verilen bir konuk için yapılır. Önce köz haline getirilmiş ateşte sac içinde bir kömbe yapılır. Yapılan kömbe bir tepsinin içine piramit şeklinde doğranır.Üstüne ısıtılmış sarımsaklı ayran tepsinin içinde göllenene kadar dökülür.Daha sonra kızartılmış tereyağı , bir tahta kaşıkla ayranın üstünde dökülür. Kömbe parçaları tepsinin içindeki tereyağlı ayrana batırılarak yenilir. Klori sir'in metal bir tepside yapılması ise nispeten yeni olup, eskiden metal tepsi yerine kömbenin bizzat kendisi oyularak tepsi haline getirilirdi , bu esnada çıkan kömbe parçaları klordan oluşturulan bu tepsiye konulurdu.İnsanlar bu parçaları başparmak ve işaret parmaklarının arasına alıp , kenarlarda birikmiş tereyağlı ayrana batırarak yerlerdi.
Yarma bulgura bir miktar un eklenerek ayran ile kaynatılır. Kıvamına ulaşınca servis yapılacak kaba konur, Ortası çukurlaştırılarak içine eritilmiş tereyağı konur.Kaşıkla kenardan alınan yemek ortadaki tereyağına batırılarak yenir.Haşıldan farkı , haşıl su ve un ile yapılırken kêşkêrün yarma bulgurun ayran ile kaynatılması ile yapılır.Yine anadolunun çeşitli yörelerinde genellikle düğün ve bayramlarda yapılan keşkek benzemekle birlikte keşkekte mutlaka et bazen nohut bulunurken ve tereyağına salça yada pul biber katılırken kêşkêrün de bunlar bulunmaz ve ayran ile yapılır.
Öncelikle hamur hazırlanır ve açılan yufkalar erişte şeklinde kesilir. Tencerede kaynamakta olan suya önce yeşil mercimekler konur, bir süre sonra kesilen hamur eklenir ve eklenen kesilmiş hamurla birlikte yenilecek kıvama gelinceye kadar kaynatır. Bu esnada tavada kızartılmakta olan tereyağı içine, dilimlenmiş bir miktar kuru soğan, salça ve kekik konulmak suretiyle SORXAÇ ( Sorğaç) denilen sos hazırlanır. Yemeğe eklenerek servis yapılır.Yemeğin ismi hazırlanan hamurun kesilmesi nedeniyle Kürtçe kesmek anlamına gelen birînden gelir. Anadolu'nun pek çok yerinde Sakala Sarkan Çorba yada Yeşil Mecimekli Erişte Çorbası denilen yemek ile hemen hemen aynıdır farkı Bırrının , hamurunda eriştede olduğu gibi Süt ve Yumurta yoktur ve bırrıda kullanılan kesilmiş hamur erişte gibi kurutulmaz.
Eskiden şimdi olduğu popcorn denilen patlamış mısırlar, cipsler yoktu. Her mevsimin ama özellikle uzun kış günlerinin çereziydi bıjerık. Bir sac üzerinde buğday tanelerinin kavrulması suretiyle yapılan bejerık aynı zamanda Kavurga adı ile bilinmektedir.
OYUNLAR
DOKUMA VE ÖRGÜCÜLÜK
Foto:Ziya Çetin |
Köyde halı ve kilim dokumacığı ile çorap örücülüğü başta olmak her türlü örgü sanatı oldukça yaygındır. Desenler ve motifler diktörtgen veye eşkenar diktörgen şeklindedir.
YEMEK
KILORA SİR
HAŞIL
Tencereye bir miktar su, tuz, un katılarak koyu hamur kıvamı alıncaya kadar tahta bir kaşıkla karıştırılarak kaynatılır.Kıvamını ulaşınca servis yapılacak kaba konur, ortası çukurlaştırılarak içine eritilmiş tereyağı konur.Kaşıkla kenardan alınan yemek ortadaki tereyağına batırılarak yenir.
Batı mutfağından alınan krep gibidir. Kayganadan farkı yapılışında süt ve un kullanılmasıdır.Kahvaltıda yenir ve ancak çok değer verilen misafirler geldiğinde yapılırdı. Süt, yumurta ve az miktarda un çırpılarak , yuvarlak çörek biçiminde tavada yapılır. Sade olabildiği gibi , yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü şekilde içine Güllik /kiriş otu v.s eklenerek de yapılabilir.
KIFTE SİR
Türkçe anlamı sarımsaklı köftedir.Bu yemek klori sir'e benzer ama yapılışı klori sir'den daha pratiktir.Çünkü klori sir kömbeden yapılırken , kıfte sir yassı köfte şeklindeki , kaynatılmış bulgurdan yapılır. Bulgurdan yapılan ve kaynatılan köfteler bir tabağa ağızda yenecek büyüklükte parçalara ayrılarak doğranır, üzerine ısıtılmış sarımsaklı ayran ve tereyağı dökülür.Bir çatal yardımıyla köfteler tereyağlı ayrana bandırılarak yenilir.
BIÇÇIK
BIÇÇIK
Bıççık |
KÊŞKÊRÜN
Kêşkêrün Foto:Fatoş Kurukuya |
BIRRI
Bırrı Foto :Fatoş Kurukuya |
BEJERIK
Bıjerık |
KIFTE HURİK
Kıfte hurik Foto :Fatoş Kurukuya |
KELDOŞ
HERLE QARMA
GERMERÜN
HESİDE
QAVUT
ŞORBE DEN
BIŞI
Yaz aylarında sarı renkli çiçekler açan 20 cm ile 150 cm boylarında geniş yapraklı , iki yıllık otsu bir bitkidir.Genellikle ekilmemiş yerlerde ve yol kenarlarında bulunur.Hayvanların yemediği bu otun yaprakları yörede küçük kesilerde bir yara bandı gibi kullanılmaktadır.Ayrıca yaprakları iltihap önleyici ve soğuk algınlığı, kuru öksürük gibi rahatsızlıklarda terlemeyi sağlayıcı olarak da kullanılmaktadır. Türkiye'de 250 farklı türü yetişmektedir.
KAW ( AŞIK OYUNU )
Kaw |
Koyun ve keçilerin arka bacaklarında bulunan aşık kemiği ile oynandığından bu oyuna aşık oyunu (KAW) denmektedir.Dört yüzü olan KAW'ın her yüzünün bir ismi vardır.Çukur olan yüzüne DIZ (Hırsız) bu yüzün tam tersi dışa doğru şişik olan yüzüne RENÇBER(Çiftçi), dar ve düz olan yüzüne KER (Eşek) bu yüzün zıttı , kulağa benzeyen çukur yüzüne BEG (Bey) denir.Oyuncunun atış yaparken kullandığı Koç'tan alınan ve diğer aşıklara göre daha iri olan aşığa ise ENEKE denir. Enekenin geniş ve çukur olan yüzü oyularak içine kurşun yada katran dökülür böylece daha ağır olması sağlanır.Ayrıca çeşitli renklere boyanır. İki tür aşık oyunu oynanmaktadır.
ÇEMBER:Önce toprak üstünde 1-2 metre çapında bir çember çizilir.Sonra oyuncular kaç aşıkla oynayacakları konusunda aralarında anlaşırlar ve bu çemberin ortasına düz bir çizgiye eşit sayıda aşığı, dar ve düz yüzleri yere gelecek şekilde dizerler. İlk oyuncu bu çembere 3-4 metre mesafeden atış yapar, daireden en az bir aşığı çıkarırsa , dairenin yanına gelip , daire çizgisi üzerinden atış yaparak diğer aşıkları da çıkartmaya çalışır , çıkarttığı aşıkları kazanmış olur.Oyun bu şekilde devam eder.
DÜZ:Oyuncular kaç aşıkla oynayacakları konusunda aralarında anlaşırlar ve düz bir çizgiye eşit sayıda aşığı, dar ve düz yüzleri yere gelecek şekilde dizerler. İlk atışlar aşıklara 3-4 metre mesafeden yapılır.Atış yapan oyuncu dizili aşığı üç ayak kadar dizili olduğu yerden uzaklaştırırsa bu aşığı alır ve enekesinin düştüğü yerden atışa devam eder.Üç ayak götüremezse enekesi attığı yerde kalır.Tüm oyuncuların sırası geçtikten sonra , enekesi, dizili aşıklara en uzak olandan başlayarak ,en yakın olana doğru yeniden, enekenin bulunduğu yerden atış yapılır ve tüm aşıklar oyuncular tarafından kazanılana kadar oyun devam eder.
Enekenin tutuluşu |
GÜNLÜK HAYATTA KULLLANILAN
ARAÇLAR
QAZIK ( BAKRAÇ / HELKE )
Çoğunlukla bakırdan yapılan su taşıma kabı.
Qazık |
Sulu yiyecekleri karıştırmaya yarayan uzun saplı yuvarlak derin kaşık.
Kespu |
TAWE ( TAVA )
Yağ kızdırma, yiyecek kızartma v.b işlere yarayan uzun saplı yayvan kap.
Tawe |
SÊL ( SAC )
Üzerinde ekmek pişilen dış bükey yuvarlak metal sac.
Sêl |
DÜSTAN ( SAC AYAĞI )
Üzerine tencere tava v.b koymaya yarayan ateş üzerine oturtulan üç ayaklı çember yada üçgen biçiminde demir destek.
Düstan |
SÎTİL( KAZAN )
Çok miktarda yemek pişirmeye yarayan veya bir şeyi kaynatmaya yarayan büyük derin kap.
Sîtil |
HÊSTİV (KAZIYACAK)
Teknedeki hamuru kazımaya yarayan yassı demir.
Hêstiv |
TEXTİ NÊN ( EKMEK TAHTASI)
Üstünde yemek de yenilebilen hamur tahtası.
Texti nen |
QONÇA (HAMUR TAHTASI)
Üstünde hamur yapılan , tek parçadan oluşan hamur tahtası.
SERAD ( KALBUR )
Tahıl ve başka iri taneli maddeleri elemek için kullanılan iri delikli kalbur.
Serad |
ŞE (YÜN TARAĞI )
Yıkanan yünlerdeki toz ve çöpleri almaya yarayan tarak kısmı demir, gövde kısmı tahta araç.
Şe |
Yapıların kesme ve yontma taş kullanılarak yapıldığı dönemlerde, taş ustalarının taşı yontmak için kullandıkları her iki ucu keser ağzı gibi ince 2-3 mm diş derinliği olan araç, taş tarağı.
KULENG (BALTALI KAZMA )
Şê |
Bir tarafa balta , bir tarafa kazma olarak kullanılan , balta ve kazmanın yarı büyüklüğünde alet.
Kuleng |
RÊNDE( RENDE )
Tahta yüzeyleri pürüzsüz duruma getirmek için marangozların kullandığı araç.
Rênde |
MIKAR (AĞAÇ OYMA KESKİSİ ) TOKMAĞI
Ağaç oyma keskisine vurmak için kullanılan , pelit ağacından yapılmış tokmak.
Mıkar tokmağı |
ŞÜNNİK( YÜN YIKAMA TOKMAĞI )
Koyunların kırpılan yünlerinin suda yıkanması esnasında kullanılan araç.
Şünnik |
ÇARIX ( ÇARIK )
Kurutuşmuş sığır derisinden yapılan arkası kapalı terliğe benzer ayakkabı.
Çarıx |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder